Gegevens zijn overal aanwezig

hoe-veilig-zijn-uw-gegevensOok de overheid is druk bezig zich aan te passen aan de digitalisering van gegevens en de ontwikkelingen in communicatie.

Zo wil het kabinet e-mail opnemen in briefgeheim, worden e-mail en privé berichten in sociale media beschermd in de grondwet en heeft de politie een grote herorganisatie nodig vanwege cybercrime.

Het beveiligen van gegevens is dus van groot belang in de huidige maatschappij. Juist omdat gegevens op zoveel verschillende manieren beschikbaar zijn is het soms best lastig om de veiligheid van deze gegevens te waarborgen.

Valkuilen

Het komt u vast bekend voor (of u heeft het in uw omgeving gezien):

  • De usb-stick is kwijt, maar daar stond nou net een belangrijke presentatie op. Denk ook aan de USB sticks die regelmatig in het nieuws komen omdat ze gevonden zijn in de trein.
  • De archiefkast is goed afgesloten, maar het is toch echt veel makkelijker om de sleutel erin te laten zitten.
  • Papier wordt op kantoor versnipperd, maar thuis wordt het oud papier voor een goed doel naar de sportvereniging van de kinderen gebracht
  • Een geeltje op het scherm of onder het toetsenbord geplakt met het wachtwoord om in te kunnen loggen.
  • Een computer die aan de straatkant wordt gezet voor het grof vuil, maar waar niet alles van verwijderd is.
  • E-mail is gehackt en onbewust stuurt u al uw contacten een SPAM bericht.
  • Een belangrijke presentatie nog even snel naar een collega mailen, maar te snel op enter gedrukt… Oeps verkeerde persoon in het adresveld ingevoerd.
  • Weglopen van uw computer en bij terugkomst taart moeten trakteren of het scherm ondersteboven terugvinden…vergeten te locken.

De antwoorden op bovenstaande situaties is meestal iets in de geest van: “Stom zeg, helemaal niet aan gedacht” of “Maar dat is een uitzondering!” of “Er staat niets belangrijks op, toch?” of “Wie wil die informatie nou hebben?” of “Maar ik dacht dat het veilig was!”.

Als organisatie wilt u niet in het nieuws komen omdat een van uw medewerkers onzorgvuldig is geweest, met alle gevolgen van dien. Het maakt dan niet uit of het bewust of onbewust is gegaan, de (imago) schade is enorm. Maar alles helemaal dichttimmeren is ook niet werkbaar.

De kunst is dan ook om op zoek te gaan naar een balans tussen veiligheid en werkbaarheid.

download-pdf

Over welke gegevens hebben we het nu eigenlijk? Lees meer..